Търсене в Мушмулка блог

понеделник, 12 март 2018 г.

Как да копая Биткоини? (mining) част 1

Щом четете тези редове, мисля, че отговорът е ясен. Или пък не е. Е, докато стигнете до края вече ще знаете. Чули сте за цифровите крипто валути, чули сте за Ламбо-тата, хора, станали милионери за една нощ.
Виртуална валута

 Ето и основните печеливши (по размер на печалбата):

1. Хора, които за захвърлили няколко стотин долара преди 7-8 години (твърде малко са такива).
2. Създателите на борси за търговия на crypto. В момента за да се добави една нова, позамогнала се монета във вече известна борса, таксата е от порядъка на $100 000 (да нещата са сериозни!).
3. Създателите на портфейли (wallets) за съхранение на крипто валути. Е, познахте - и те искат дебели цифри за да добавят нова монета към портфейла си.
4. Създателите на басейни (pools) в които миньорите (miners) се обединяват дружно и копаят криптирана скална маса в търсенето на цифровото злато.
5. Създателите на нови алтернативни на Биткоин, валути, наричани алткоини (altcoins) или когато са твърде измислени - shitcoins.
6. Не на последно място са горките копачи. Инвестиралите преди година в оборудване, вече са го избили и търсят нови инвестиции, а новите миньори ги чакат сериозни мъки за да наваксат.
7. Търговци на майнинг оборудване - купуват скъпо, продават още по-скъпо.
8. Търговците на крипто - по цял ден гледат с кървясал поглед червени и зелени правоъгълници, залагат, печелят, губят и т.н. Почти няма разлика с игра на борсата. Ако сте добър и купите някаква смешна валута, след няколко месеца или година-две, може да изчезне или цената и да набъбне с три нули.

*Пример: Инвестирате 100 долара, след година са станали 100 000.
Дотогава може да сте си забравили паролата за портфейла, може да сте си изтрили акаунта, може да сте забравили, че въобще я имате, може да се окаже пълна измама. Най-често щом си удвои първоначално вложените 100 долара, ще сте се оттървали от нея моментално.
А времето и нервите за 100 и за 10 000 долара вложения, са еднакви!

* Ако сте решили да сте номер 6 помнете, че има причина миньорите да се пенсионират по-рано!

Как да изкарам пари с биткоин копаене (майнинг)?


как да добиваме


Ако сте нов или сега започвате, ето няколко начина как да изкарате повече от "новите пари":

1. Проверете с какво разполагате:
а) Мощна видокарта с поне 3-4GB видео памет (3ГБ ще стигат до април 2019-а).
б) Безплатен ток.  Такова животно нема.
в) Стар портфейл пълен с биткоини отпреди седем-осем години (надали).
г) Пари, кинти, гущери, мангизи... Или фиатни - по модерному. (дал Бог всекиму!)
д) Желание да не спите в близките 2 месеца.
е) Желание да се хвърлите с главата надолу в тъмен кладенец, обрасъл с клони, които ви шибат през лицето докато падате надолу, само с обещанието, че след около година падане, ще видите светлината и топлината на крипто богатството... или твърдото му и студено дъно.

Не се отказвате да четете? Значи във вените ви тече крипто!

Вариант 1 - ASIC майнъри.

Това са индустриални машини с едничката цел да копаят. Купуваме си най-новата като технология, но доказана машина за копаене. В момента това е Antminer S9 - индустриална, шумна, гореща и харчеща много ток машина за директен добив на биткоини (bitcoins). На пазара е от 2 години, но други, нови по-добри няма. Затова и производителите не бързат да пускат по-мощни модели. Има най-различни варианти и алтернативи като руските Байкал (Baikal miner) например, но закупуването на всяка е сериозен риск. Проучете добре покупката си и търсете не само изгодна цена, ами и гаранционно обслужване и помислете дали след 6 месеца тази машина ще е продуктивна все още. Потърсете най-честите и повреди, температура при която работи, тока който харчи и най-важното - къде ще я държите следващата една година!
Ето списък със всички познати ASIC машини, които са на пазара. Показва се моментната  печалба при настоящата цена на валутата, която копае всяка.
*Вариантите са десетки - Антмайнъри, Innosilicon, Baikal, DragonMint, Obelisk и т.н. Вече има дори машина за Етириум от китайците Bitmain - Antminer E3.

 Важното е да знаете, дали тази машина може да изкара поне 6 месеца без повреда при нон-стоп работа. Печалбата на закупилите първите бройки е най-голяма (след това трудността се вдига от многото машини, постепенно включвани в мрежата). Съответно и риска машината да се окаже некачествена - също е най-голям.

Антмайнър S9 АСИК машина за добив на биткоин
++ Плюсове:

1. Копае директно биткоини - както знаем(те), Bitcoin is king!
2. Мушкате кабелите за тока и интернета, пишете две-три прости настройки в графичния и интерфес (като да си настроите рутера) и потегля!
3. Ако уцелите стабилна машина, може с месеци да не я поглеждате. Само ток, някакъв непрекъсващ интернет с минимална скорост и хладен въздух.
4. Заема малко място.

-- Минуси:

1. Изисква отделно помещение. Ако не сте добре с ушите или и направите специален шумопоглъщащ съндък (иначе шума е непоносим), може в краен случай и у вас.
2. Харчи около 150лв ток на месец. Изкарва колкото е курса за деня.
3. Гаранцията и е 6 месеца.
4. Ако се повреди (пу-пу), сервиза е в Китай, което са два месеца без нея и триста долара разходи за куриери, плюс разправии и обяснения в митницата, че не я купувате повторно, а ви дават друга от ремонт.
5. През лятото шума, топлината и разхода на ток ще са повече.
6. Ако решите да я продадете или излезе по-бърз модел, стойността и може да клони към.. много по-малко от закупната и цена.
7. Крипто копачите мразят ASIC машините, защото водят до централизация на децентрализираната система. Т.е. всички стават зависими от производителите им, което събира властта в тях, вместо в обикновените домашни копачи. За справка, най-успешната производителка - Bitmain е спечелила повече пари през 2017-а отколкото Nvidia! Това вероятно ви говори за какви суми и каква власт над цените става въпрос. Валутата Bitcoin Cash (BCH) е силно подкрепяна от тях, като приемат плащания в долари или в BCH.

Вариант 2 - Видеокарти, VGA mining, GPU mining



Всеки уважаващ себе си геймър бленува за мощна видеокарта, с която да пори най-различни изроди по екрана и всичко това с 4К резолюция и пълни детайли. Е, мечтайте си!
 С манията по копаенето, цените на видеокартите се утроиха за шест месеца, а настоящите модели вече са пред спиране на производство поради края на продуктовия цикъл. А както се досещате, производителите им не бързат да пускат новите си отрочета.

Минимума за да започнем поне бегло-сериозно е един риг. Което ще рече шест или осем видеокарти от AMD или Nvidia от най-новото поколение, свързани към едно дъно. Идеята е минимални разходи за ток при максимална производителност.

*детайлни настройки и съвети за копаене с видеокарти можете да прочетете в трета част: GPU mining for dummies

 Плюсове на видеокартите пред ASIC машините:

1. Можете да копаете всякакви валути, освен тези на SHA-256 (криптографския алгоритъм, използван от Биткоин и няколко други негови събратя) *виж по-долу.
2. Шумът е напълно приемлив за копаене вкъщи.
3. Зимата можете да се отоплявате съвсем спокойно на една таква машина в стая. Дори има разработки в тази насока.
4. Можете да ги настройвате, сменяте валутите и като цяло имате по-голям контрол.
5. Ако си купите Gaming карти, гаранцията им е 2 или 3 години (срещу 6 месеца при ASIC).
6. Ако си купите специализирани майнинг карти, гаранцията им е само 3 месеца. Нямат изводи за свързване с монитор, но са заводски настроени за оптимално копане. Препоръчват се ако сте решили 101% че с това ще се занимавате професионално!
6. Ако се откажете, картите винаги могат да се ползват и за игри или да се продадат. (макар ако настъпи тотален крах, света ще бъде залят с повече карти, отколкото геймър ходят по земята и търсят финалния бос).
7. Ако се повреди една от картите, докато ви я обслужат гаранционно, останалите продължават да изкарват пари.

GPU майнинг риг
Проблемите са:

1. Сложно сглобяване и настройка (може някой да ви я настрои срещу заплащане)
2. Изисква поддръжка. Обикновено картите са открити за по-добро охлаждане, което означава, че може да скочи котката отгоре, да ги блъсне детето. Да ги залее жената или в пристъп на яд, че на тях им обръщате повече внимание, да им тегли един шут.
3. Копаят само алткоини, Ако искате да ги обръщате в биткоини, ще трябва да ги продавате срещу BTC. А може и директно в долари/евро. (има решение на този проблем във втората част)*
4. По-чести рестарти и забивания. Това са видеокарти, предназначени за игри. Колкото и добри модели да сте избрали, колкото и стабилно захранване и дъно да имате, от време на време я софтуера забие, я нещо друго и машината си иска поглеждане. Поне веднъж на 1-2-3 дни да проверявате  дали всичко е наред.
5. Тока, който харчат зависи от умението ви да ги настроите оптимално, както и от избраният от вас модел карти, алгоритъм за копаене + късмет.
6. Често най-евтините карти се избиват най-бързо, но по-скъпите пък държат цена,  произвеждат повече и по-лесно се продават.

Допълнителни неща, които трябва да знаем:

1. "Изваждането" на крипто парите в познатите ви хартиени банкноти е доста омотан процес.
2. Всички българските банки бяха натиснати от някого и спряха да работят с крипто борси (още малко им остава да се опъват). Затова, обикновено си откривате сметка в чужда банка, пращате парите там и от чуждата банка си ги пращате тук... а може би вече е по-изгодно вие да отидете при парите си. (виж втора част за подробности)
3. България не признава крипто валутите като валута. Следователно не дължите данъци!
Обаче приходи дошли от крипто, обърнато във фиатна валута (долари, евро..) се смятат за приходи от борсова търговия и се облагат с 10% данък. Т.е. на всичкото крипто, което обърнете в левове, долари или евро, дължите 10% данък.

4. Целия крипто свят е много незрял и можете да загубите инвестициите си, ако сте неразумни.
Инвестирайте толкова, колкото можете да си позволите да загубите без да пострадате.

5. Пазете се от FOMO (fear of missing out) или на български, не позволявайте на страха, че ще изпуснете някаква далавера да размъти съзнанието ви.

5. Колкото по-късно се включите, толкова по-малки са шансовете за бърза печалба. Съответно и по-малък риска, защото пазара ще е стабилен и зрял, а също и сигурен.
6. Не губете връзка с реалността. На човек освен ток и интернет му трябват хляб и вода и време с приятели.
7. Хакери дебнат навсякъде. Пазете добре паролите си. Ако боравите с големи суми е препоръчително да ползвате 2FA и отделен компютър за целта. Без пор-но, игри, кракнати програми и т.н.

*допълнителна информация можете да намерите във втора част

Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар